Himachal Pardesh Patwari Exam Old Question Paper with Answer 2015 Session

Spread the love

Himachal Pardesh Patwari exam old Question Paper with answer 2015 session

Section – I: English
1. I heard _______ noise.
(A) the
(B) a
(C) an
(D) none of these
Correct Answer – (B) a
2. He is _________ heir to the throne.
(A) a
(B) the
(C) an
(D) none of these
Correct Answer – (C) an
3. This is just ______ thing I wanted.
(A) the
(B) a
(C) an
(D) none of these
Correct Answer – (A) the
Q.No. 4 to 8 : Fill in the blanks with appropriate words.
4. We eat that we ______ live.
(A) might
(B) could
(C) would
(D) may
Correct Answer – (D) may
5. There is ______ hope of his recovery.
(A) little
(B) a little
(C) the little
(D) none of these
Correct Answer – (C) the little
6. Hari is the ______ boy in the class.
(A) lazy
(B) lazier
(C) laziest
(D) none of these
Correct Answer – (C) laziest
7. A policeman rescued the child ________ danger.
(A) from
(B) to
(C) into
(D) on
Correct Answer – (A) from
8. He ______ to play cricket before his marriage.
(A) used
(B) is used
(C) was used
(D) had used
Correct Answer – (A) used
Q. No. 9 to 10 : Fill in the blanks with appropriate preposition.
9. He is married ________ my cousin.
(A) with
(B) to
(C) from
(D) in
Correct Answer – (B) to
10. We shold rely ______ our own efforts.
(A) on
(B) at
(C) with
(D) in
Correct Answer – (A) on
Q. No. 11 to 12 : Fill in the blanks with appropriate verb from the options given below.
11. The earth _______ round the Sun.
(A) move
(B) was moving
(C) moves
(D) moved
Correct Answer – (C) moves
12. We _________ English for five years.
(A) study
(B) are studying
(C) was studying
(D) have been studying
Correct Answer – (D) have been studying
Q. No. 13 to 14 : Complete the proverb by choosing the correct option.
13. All that glitters _______
(A) is not iron
(B) is not silver
(C) is not gold
(D) is not copper
Correct Answer – (C) is not gold
14. It is never too late ______
(A) to defy
(B) to mend
(C) to deny
(D) to disobey
Correct Answer – (B) to mend
Q. No. 15 to 17 : Choose the word which is spelt correctly.
15.
(A) Dirrhoea
(B) Diarhoea
(C) Diarrhoea
(D) Diarheoa
Correct Answer – (C) Diarrhoea
16.
(A) Adiction
(B) Adicsion
(C) Addiktion
(D) Addiction
Correct Answer – (D) Addiction
17.
(A) Confidencial
(B) Confedencial
(C) Confidential
(D) Confidental
Correct Answer – (C) Confidential
Q. No. 18 to 19 : Choose the word which is opposite in meaning to the word given below.
18. Flexible
(A) rigid
(B) soft
(C) mellow
(D) raw
Correct Answer – (A) rigid
19. Exit
(A) opening
(B) withdrawal
(C) entrance
(D) inhaling
Correct Answer – (C) entrance
Q. No. 20 to 21 : Choose the word which is similar in meaning to the word given below.
20. Confess
(A) Admit
(B) Deny
(C) Refuse
(D) Impede
Correct Answer – (A) Admit
21. Sufficient
(A) Deficient
(B) Enough
(C) Inadequate
(D) Embarrassing
Correct Answer – (B) Enough
Q. No. 22 to 23 : Join the sentence by adding the option given below.
22. She must weep. She will die.
(A) and
(B) but
(C) or
(D) so
Correct Answer – (C) or
23. I known the man. Stole the bicycle.
(A) which
(B) who
(C) whom
(D) what
Correct Answer – (B) who
Q. No. 24 to 25 : Choose the correct meaning of the following idioms from the option given below.
24. The ups and downs
(A) The happy times
(B) The sad times
(C) The happy and sad times
(D) The ecstatic moments
Correct Answer – (C) The happy and sad times
25. To move heavenand earth
(A) to bring disaster
(B) to cause calamity
(C) to try everything possible
(D) to cry and shout
Correct Answer – (C) to try everything possible
Section – II: Hindi

 

26. ‘क’ वर्ण उच्चारण की दृष्टि से क्या है?
(A) ओष्ठ
(B) कण्ठय
(C) दन्त्य
(D) तालु
Correct Answer – (B) कण्ठय
27. हिन्दी वर्णमाला में व्यंजनों की संख्या है
(A) 32
(B) 36
(C) 34
(D) 33
Correct Answer – (D) 33
28. ‘रात-​िदन’ में कौन सा समास है?
(A) द्वन्द्व
(B) ​िद्वगु
(C) कर्मधारय
(D) अव्ययीभाव
Correct Answer – (A) द्वन्द्व
29. नीचे ​िदये गए विकल्पों में से तत्सम शब्द का चयन कीजिए
(A) छेद
(B) डण्डा
(C) विवाद
(D) सींग
Correct Answer – (C) विवाद
30. ‘सज्जन’ का सन्धि विच्छेद क्या है?
(A)सज + जन
(B) सत् + जन
(C) सज्ज + न
(D) स + ज्जन
Correct Answer – (B) सत् + जन
प्रश्न नं 31 व 32 नीचे ​िदए गए वाक्यों में एक खण्ड में त्रुटि है, इसे छांटिए
31.
(A) राम ने अपनी
(B) गलती के लिए
(C) क्षमा
(D) की भीख मांगी
Correct Answer – (D) की भीख मांगी
32.
(A) धनवान को व्यर्थ
(B) वेकार में
(C) सहायता देकर
(D) कोई लाभ न होगा
Correct Answer – (B) वेकार में
33. निम्नलिखित में कौन छायावादी कवि हैं
(A) तुलसीदास
(B) नागार्जुन
(C) सुमित्रानंदन पंत
(D) भारत भूषण अग्रवाल
Correct Answer – (C) सुमित्रानंदन पंत
34. खूब लड़ी मरदानी वह तो झंासी वाली रानी थी में मरदानी शब्द का अर्थ है
(A) वीरांगना
(B) पुरूषों जैसी
(C) पुरूषत्ववान
(D) लड़ाकू
Correct Answer – (C) पुरूषत्ववान
नीचे ​िदए गए वाक्यों में रेखांकिन शब्दों की वर्तनी के लिए चार चार विकल्प ​िदए गए हैं, इनमें से शब्द की शुद्ध वर्तनी चुनिए
35. चारों ओर उजज्वल चांदनी फैली थी
(A) उज्वल
(B) उज्ज्वल
(C) उज्जवल
(D) उजज्वल
Correct Answer – (B) उज्ज्वल
36. हम जान्तांत्रिक पद्धति में विश्वास करते हैं
(A) जानतांत्रिक
(B) जनतांत्रिक
(C) जनंतांत्रीक
(D) जनतंत्रिक
Correct Answer – (B) जनतांत्रिक
37. कौन सा वाक्य शुद्ध है?
(A) वाह! कितना सुन्दर दृश्य है?
(B) वाह; कितना सुन्दर दृश्य है!
(C) वाह, कितना सुन्दर दृश्य है!
(D) वाह! कितना सुन्दर दृश्य है!
Correct Answer – (D) वाह! कितना सुन्दर दृश्य है!
38. “काला घोड़ा” में कौन सा विशेषण है?
(A) गुणवाचक
(B) संख्यावाचक
(C) परियाणवाचक
(D) सार्वनामिक
Correct Answer – (A) गुणवाचक
39. “हम ​िदल्ली गए और वहां चार ​िदन रहे” कौन सा वाक्य है?
(A) संयुक्त वाक्य
(B) सरल वाक्य
(C) मिश्र वाक्य
(D) उपयुक्त वाक्य
Correct Answer – (A) संयुक्त वाक्य
प्रश्न 40 से 42 : निम्नलिखित प्रश्नों में प्रत्येक मुहावरे के लिए चार विकल्प ​िदए गए हैं, इनमें से एक उचित विकल्प का चयन कीजिए।
40. पांव में शनीचर होना
(A) दुर्घटना होना
(B) एक स्थान पर स्थिर न रहना
(C) दु:ख सहना
(D) कष्ट में आना
Correct Answer – (B) एक स्थान पर स्थिर न रहना
41. बालू की भीत
(A) निस्सार वस्तु
(B) रेगिस्तानी इलाका
(C) शीघ्र नष्ट होने वाली वस्तु
(D) इनमें से कोई नहीं
Correct Answer – (C) शीघ्र नष्ट होने वाली वस्तु
42. खग जाने खग की भाषा
(A) चालाक की चालाक की भाषा समझता है
(B) ​िबल्कुल अनपढ़ होना
(C) असंगत वस्तुओं का मेल ​िबठाना
(D) धीमी स्वर से बातों का समझना
Correct Answer – (A) चालाक की चालाक की भाषा समझता है
43. “भागीरथी” का पर्यायवाची शब्द है
(A) सरिता
(B) गंगा
(C) यमुना
(D) निर्झरिणी
Correct Answer – (B) गंगा
44. “ज्येष्ठ” का विलोम शब्द है
(A) कनिष्ठ
(B) पूर्व
(C) भूत
(D) अग्रज
Correct Answer – (A) कनिष्ठ
45. सही विकल्प चुनिए – “जिसकी गर्दन सुन्दर हो”
(A) सुदर्शन
(B) सुगत
(C) सुगर्दन
(D) सुग्रीव
Correct Answer – (D) सुग्रीव
प्रश्न 46 से 50 : निम्नलिखित वाक्यों में खाली स्थान भरने के लिए नीचे ​िदए गए चार शब्दों में सही विकल्प का चयन कीजिए
46. चुनाव क्षेत्रों का समय समय पर ________ किया जाता है।
(A) परीक्षण
(B) परिगमन
(C) परिसीमन
(D) परिमापन
Correct Answer – (C) परिसीमन
47. धैर्यवान व्यक्ति विपत्ति से भी _________ नहीं होता है।
(A) अधीर
(B) दुखी
(C) चलायमान
(D) विचलित
Correct Answer – (D) विचलित
48. रसायनों ने मिट्टी की को नष्ट कर ​िदया है।
(A) उपलब्धता
(B) उत्पादकता
(C) पवित्रता
(D) गरिमा
Correct Answer – (B) उत्पादकता
49. योग साधना में और शाकाहार का विशेष महत्व है।
(A) अल्पहार
(B) फलाहार
(C) मिताहार
(D) आहार
Correct Answer – (B) फलाहार
50. रवीन्द्रनाथ टैगोर का नाम सांस्कृतिक एवं जगत में अविस्मरणीय रहेगा।
(A) दर्शन
(B) संगीत
(C) साहित्यिक
(D) चित्रकला
Correct Answer – (C) साहित्यिक

Must Read: HP Patwari Admit Card Released For Screening Test Examination 2019

MOHIT BHARDWAJ

Hello Visitors, myself Mohit Bhardwaj working in blogging sector since last 8 years. my qualification in bachelor degree in computer science steam. contact Number: 80910-51002

One thought on “Himachal Pardesh Patwari Exam Old Question Paper with Answer 2015 Session

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Our Visitor

003571
Users Today : 21
Users Yesterday : 12
Users Last 7 days : 128
Users Last 30 days : 519
Users This Month : 498
Users This Year : 3570
Total Users : 3571
Views Today : 190
Views Yesterday : 22
Views Last 7 days : 529
Views Last 30 days : 1820
Views This Month : 1703
Views This Year : 9320
Total views : 9321
Who's Online : 0
error: Content is protected !!