GK Questions 2019 – General Knowledge Multiple Choice Questions With Answer

Spread the love
1. Who has been appointed as the new chairman of Central Board of Indirect taxes and Customs (CBIC)?
[A]Johnjoseph
[B]VanajaN.Sarna
[C]MahenderSingh
[D] S Ramesh
Ans .   D
2. Who has been appointed as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC)?
[A]ArvindSaxena
[B]SudhaJain
[C]KirtiKumar
[D] Omi Agrawal
Ans .   A
3. Pappu Karki, the popular Kumaoni folk singer has passed away. He was native of which state?
[A]Jammu&Kashmir
[B]HimachalPradesh
[C]Uttarakhand
[D] Assam
Ans .   C
4. India’s first-ever national police museum will establish in which city?
[A]Chennai
[B]Delhi
[C]Nagpur
[D] Kolkata
Ans .   B
5. The Central Vigilance Commission (CVC) is in news for appointing Sharad Kumar as new Vigilance Commissioner. As per which committee’s recommendations, the CVC was set up?
[A]NittoorSrinivasaRaucommiittee
[B]TejendraMohanBhasincommiittee
[C]KVChowdarycommiittee
[D] K Santhanam commiittee
Ans .   D
6. Which country will host the 45th G7 summit 2019?
[A]Italy
[B]Germany
[C]France
[D] Canada
Ans .   C
7. Which country’s women cricket team has clinched the Asia Cup Twenty-20 tournament 2018?
[A]SouthKorea
[B]Bangladesh
[C]India
[D] Pakistan
Ans .   B
8. Who has won the men’s singles French Open tennis tournament 2018?
[A]NovakDjokovic
[B]DominicThiem
[C]RogerFederer
[D] Rafael Nadal
Ans .   D
9. Which country’s football team has lifted the 2018 Intercontinental Cup football title?
[A]India
[B]SriLanka
[C]Kenya
[D] Argentina
Ans .   A
10. Shantaram Laxman Naik, who passed away recently, was the former Congress chief of which state?
[A]Maharashtra
[B]Goa
[C]Bihar
[D] Karnataka
Ans .   B
Q.11 The Maratha and The Kesri were the two main newspapers started by….
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Madan Mohan Malviya
Ans .  C
Q.12 National emergency arising out of the war, armed rebellion or external aggression is dealt under….
(A) Article 280
(B) Article 352
(C) Article 356
(D) Article 370
Ans .  B
Q.13 Which of the following personalities is considered to be the originator of Sankhya philosophy?
(A) Bharat Muni
(B) Kapil Muni
(C) Adi Shankaracharya
(D) Agastya Rishi
Ans .  B
Q.14 Which of the following personalities from India is the only winner of Special Oscar in the history of Indian Cinema so far?
(A) Mrinal Sen
(B) Shyam Bengal
(C) Satyajit Ray
(D) Mira Nair
Ans .  C
Q.15 Mahatma Gandhi founded the ______ newspaper in 1903 at South Africa.
(A) Indian Opinion
(B) Harijan
(C) Indian Speaker
(D) India News
Ans .  A
Q.16 Who wrote Arthashastra?
(A) Kalhan
(B) Visakhadatta
(C) Bana Bhatta
(D) Chanakya
Ans .  D
Q.17 Chauri Chaura incident, which took place in 1922, find prominence in the India’s national movement. Can you identify the state in which Chauri Chaura is located?
(A) Maharashtra
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Gujrat
Ans .  B
Q.18 H.J. Kania was the first….
(A) Chief Justice of the Supreme Court of India
(B) Attorney-General of India
(C) Solicitor-General of India
(D) None of them
Ans .  A
Q.19 Who among the following is known as “The Saint of Gutters”?
(A) Baba Amte
(B) Mother Teresa
(C) Anna Hazare
(D) None of these
Ans .  B
Q.20 The capital of Ethiopia is….
(A) Abuja
(B) Dar-es-salaam
(C) Addis Ababa
(D) Harare
Ans .  C
21. Who among the following got the Bharat Ratna award before becoming the president of India? 
 
A.  R Venkataraman
B.  Dr. Rajendra Prasad
C.  DR Zakir Hussian
D.  V.V. Giri
Ans .D
22. Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna?
A.  Martin Luther King
B.  Mother Terasa
C.  Khan Abdul Ghaffar Khan
D.  Aubin Mehta
Ans .C
23. When did Mother Teresa win the Nobel Peace Prize? 
 
A.  1975
B.  1979
C.  1981
D.  1982
Ans .B
24. Which one of the following glasses is used in bullet proof screens?
 
A.  Soda glass
B.  Pyrex glasss
C.  Jena glass
D.  Reinforced glass
Ans .D
25. Which substance is used to retard the setting action of cement? 
 
A.  CaO
B.  AlO
C.  CaSO.2HO
D.  NaO + KO
Ans .C
26. The mineral in which India depends largely on imports is 
 
A.  Iron Ore
B.  Bauxite
C.  Mica
D.  Mercury
Ans .D
27. The last Mughal Emperor was 
 
A.  Akbar
B.  Bahadur Shah
C.  NoorJehan
D.  Babur
Ans .B
28. The state which leads in agricultural production is 
 
A.  Haryana
B.  Punjab
C.  Karnataka
D.  Tamil Nadu
Ans .B
29. The longest mountain range in the world is 
 
A.  The Alps
B.  The Himalayas
C.  The Andes
D.  The Rockie
Ans .C
30. The most populous city in the world is 
 
A. Paris
B. London
C. Peking
D. Tokyo
Ans .D

Online Shopping for Books General Knowledge

GK Questions 2019 – General Knowledge questions and Answer

 
Read More:  
Redmi Mobile Sale Now Shop from Amazon here

MOHIT BHARDWAJ

Hello Visitors, myself Mohit Bhardwaj working in blogging sector since last 8 years. my qualification in bachelor degree in computer science steam. contact Number: 80910-51002

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Our Visitor

002285
Users Today : 17
Users Yesterday : 21
Users Last 7 days : 152
Users Last 30 days : 629
Users This Month : 451
Users This Year : 2284
Total Users : 2285
Views Today : 83
Views Yesterday : 29
Views Last 7 days : 408
Views Last 30 days : 1802
Views This Month : 1347
Views This Year : 5702
Total views : 5703
Who's Online : 0
error: Content is protected !!